OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
RADÍME Jedlo

 Vitajte v sekci RADÍME  Jedlo 

“Kečupovky” (recept)
Kilogram rajčín “kečupoviek”, 30 dkg očisteného cesnaku, 5 dkg soli pomeľte na mäsovom mlynčeku, pomiešajte, nalejte do malých fliaš od detskej výživy a môžete používať takmer do všetkého: do omáčok, na chlebíčky, na pizzu či ako cesnakovú nátierku.

Ako dlho grilovať?
Celú rybu vložte do drôteného košíka alebo ju zabaľte do viničných listov a previažte. Nad horúcim ohňom ju potom grilujte asi 10 – 12 minút.Približne 10 minút potrebujú nad ohňom aj kraby, langusty a kuracie krídla.Kuracie kúsky tmavého mäsa treba grilovať asi pol hodiny, bieleho len 15 minút. Mäso najskôr prudko opečte z každej strany a potom ho grilujte do mäkka.Chutná je aj grilovaná zeleninka – tú opekajte do 15 minút, tvrdšiu najskôr ponorte na niekoľko minút do vriacej vody.

Ako spoznať jedlé huby?
Ak neviete rozlíšiť jedlé huby od nejedlých, skúste k nim pri ich varení alebo dusení vložiť jednu byľku zeleného petržlenu. Ak sú huby jedlé, petržlen zostane zelený, ak sú – ľudovo povedané – divé, vňať petržlenu stratí svoju zelenú farbu.

Banánová lahôdka (recept)
Banán je vynikajúci pri nespavosti aj po namáhavej telesnej aktivite, preto odporúčam takúto lahôdku: olúpte banán, nakrájajte ho na kolieska a mierne osmažte na panvici. Pokvapkajte medom a posypte nadrobno nasekanými orieškami (mandľami, lieskovcami ap.).

Bazový lekvár (recept)
Urobte si výborný bazový lekvár: rozvarte 2 kg nakrájaných jabĺk, prepasírujte, pridajte 1/2 kg cukru a 1 kg bazových bobúľ. Ku koncu varenia pridajte 1 lyžicu kyseliny citrónovej a 2 lyžice rumu. Takýto bazový lekvár veľmi pripomína čučoriedkový a navyše je výborný proti kašľu a nachladnutiu.

Bylinkové maslo (recept)
Pripraviť si ho môžete aj doma: 125 g masla zmiešate s dvomi strúčikmi prelisovaného cesnaku, pridáte mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice ľubovoľných byliniek (koriander, šalvia, bazalka, tymián) a vegetu. Všetko dobre premiešajte, položte na alobal a vytvarujete valček. Vložte do chladničky, aby masa stuhla.

Čerstvé mäso
Čerstvé mäso rozpoznáte takto: povrch je suchý a jasnočervený. Tuk je biely alebo žltkastý, na reze je mäso vlhké, pružné a vonia príjemne kyslasto. Čerstvo zabité ryby sú lesklé, oči majú lesklé, šupiny pevne držia a žiabre sú krvavočervené.

Domáci tvaroh
Pripravte si domáci tvaroh: keď sa mlieko zrazí, mierne ho zohrievajte, potom nechajte odstáť a nalejte do pláteného vrecka. Srvátku nechajte odtiecť a vrecko zaťažte, aby tvaroh dobre odkvapkal. Z 10 litrov mlieka získate 1 kg chutného tvarohu.

Falošná šľahačka I.
Do 2 dcl mlieka dajte prevariť 5 dkg masla, potom dajte do chladničky asi na dve hodiny a napokon vyšľahajte výbornú šľahačku.
Falošná šľahačka II.
Nechajte rozvariť jeden stužený tuk, pol litra mlieka, balíček vanilkového cukru, štvrtinu masla a hneď ako začne vrieť, odstavte z ohňa. Keď hmota vychladne, dajte ju do mixéra, pridajte jedno vajce a 5 minút mixujte. Vylejte do nádoby a nechajte odstáť do druhého dňa. Potom šľahajte asi 5 minút, prípadne pridajte dve lyžičky práškového cukru. Takáto šľahačka vydrží na koláčoch aj štyri dni bez toho, aby skysla alebo klesla. Táto dávka stačí na veľký plech napríklad krémešov.

Falošná treska
Recept na falošnú tresku: pretlačíme jeden tvaroh, uvarenú mrkvu, pridáme dve kyslé uhorky, dve cibule, 3 natvrdo uvarené vajíčka, kyslú smotanu, dochutíme soľou, mletým korením a Vegetou. Dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke.Marta z Trenčína

Falošné zemiakové placky
Ako spotrebovať starší usušený chlieb? Môžete ho namočiť do vody, potom ho vyberte, nežmýkajte, ale priamo doň pridajte všetky prísady ako do zemiakových placiek, jedno vajce a vyprážajte. Nikto nerozozná, že vaše placky nie sú zo zemiakov, ale z chleba.

Falošný tvaroh
Ak vám chýba tvarohová plnka, stačí v šupke uvariť zemiaky, očistiť ich a postrúhať na strúhadle. Na jednu kocku tvarohu pridajte jeden stredne veľký zemiak alebo dva menšie. Získate tak viac tvarohu a zostane jemnejší.

Falošný vanilkový cukor
Zabudli ste kúpiť vanilkový cukor a máte iba kúsky vanilky? Poraďte si – do pohára s cukrom vložte kúsok vanilky, dobre uzavrite, aby vôňa vanilky vsiakla do cukru. Ak rozdrobíte vanilku na kúsky, vôna cukra bude ešte intenzívnejšia.

Grilovacia omáčka (recept)
Ak radi grilujete marinované mäso, tu je tip: čili papričku a kávovú lyžičku mletej rasce prevarte v 25 ml vody. Pridajte nadrobno nasekaných 6 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky, 2 polievkové lyžice červeného octu, 120 ml olivového oleja a dochuťte vegetou.

Grilovanie
Pri grilovaní musíte nechať drevené uhlie najskôr prehorieť (asi 30 minút). Na otvorenom ohni pečte a varte, grilujte na žeravej pahrebe. Mäso dávajte na gril až vtedy, keď je uhlie pokryté bielou vrstvou popola. Nikdy negrilujte údené výrobky, pretože sa pri nich uvoľňujú karcinogénne látky. Ak potriete pred grilovaním rošt tenkou vrstvou oleja, nebude sa naň lepiť jedlo. Mäso bez marinády soľte až nakoniec, aby nebolo príliš tuhé.

Grilovanie na drevenom uhlí
Ak chcete mäso grilovať na drevenom uhlí, musíte čakať asi 15 minút, aby sa rozohrialo. Dym dodá mäsu správnu arómu. Prihoďte na uhlie aj zopár byliniek (bobkový list, rozmarín, šalvia), čím získa mäso jedinečnú chuť.

Hrozienka
Hrozienka by sme mali uchovávať v dobre uzatvorenej nádobe, aby nevysychali. Pred použitím ich odporúčam zaliať horúcou vodou, ľahko vyžmýkať, prípadne zaliať trochou rumu, čím získajú v koláči lahodnejšiu chuť.

Hubárske tipy
Huby krájajte vždy až po očistení, umytí, odkvapkaní. Klobúčiky húb používajte pri smažení alebo pečení. Hlavičky sú vhodnejšie aj do šalátov, polievok a do omáčok. Veľmi dobré sú huby s octom, ktorý prevaríte s cukrom, so soľou, s majoránkou, bobkovým listom a s korením. Pridajte jedno Deko, olivový olej a varte asi 10 minút. Naplňte poháre a uzavrite.

Hubový šalát (recept)
Recept na letný hubový šalát: 2 kg čerstvých húb prevarte v slanej vode (stačia dve minútky), nechajte odkvapkať a pridajte 1 kg papriky pokrájanej na hrubšie kúsky. Potom primiešajte 1 kg cibule, ktorú ste predtým spenili na oleji, pridajte jednu menšiu vegetu, pol litra až liter kečupu, premiešajte s hubami a celú zmes sterilizujte asi 20 minút.

Huby bez škodcov
Do usušených húb sa vám nedostanú mole, keď ich posypete troškou mletého čierneho korenia.

Chrumkavejšie bravčové
Pri pečení bravčového mäsa ho 15 minút pred dopečením potrite pivom alebo slanou vodou – bravčovinka bude mať krajšiu, chrumkavejšiu kôrku.

Chrumkavejšie...
Mäso z hydiny bude chrumkavejšie a pekne zapečené, ak ho predtým potriete zmesou soli, mletej červenej papriky a mlieka. Aj zemiakové hranolčeky môžete po fritovaní posypať zmesou soli a mletej červenej papriky – získajú lepšiu chuť a krajšiu farbu.

Chutné zavárané jahody (recept)
Jednoduchý a chutný recept na zavárané jahody vo vlastnej šťave:Na 3 kg dôkladne očistených jahôd nasypte 1 kg cukru. Môžete použiť aj hnedý cukor, kompót bude zdravší. Jahody občas premiešajte a prikryté odložte na 12 až 24 hodín do chladu. Jahody vložte do fliaš, úplne zalejte vlastnou šťavou a zatvorte viečkom. Voda v sterilizačnom hrnci musí presahovať viečka. Keď teplota dosiahne 100 °C, ihneď zložte hrniec zo sporáka a zaváraniny nechajte v hrnci vychladnúť.

Chutnejší špenát
Deti veľmi neobľubujú špenát, ale skúste tento tip: pripravte ho na masle a posypte upraženými kockami pečiva alebo bieleho chleba. Možno im konečne zachutí.

Chutnejšie palacinky
Ak máte radi palacinky, isto vás poteší tento tip: do cesta pridajte len trošku mlieka a namiesto neho radšej minerálnu vodu. Samotné palacinky budú ľahšie, tenšie a chutnejšie.Božena z Paprade

Tvorba webových stránok na WebLahko.sk  |  Nahlásiť protiprávny obsah!  |   Mapa stránok