Vitajte v sekci RADY od vás pre vássRADÍME Pre domácnosťaRADÍME Kuchiňaa
“Rybie” zásady
Ovocie Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky. Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou zuby natrieme. Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru, dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme. Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom. Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.
Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou. Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu. Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu. Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom. Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle. Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.Poháre na zaváranie Všetky vieme, ako nás počas zaváracej sezóny unavuje neustále umývanie a utieranie pohárov. Utierať ich však nemusíte – stačí, ak ich poukladáte hore dnom na plech a vložíte na pár minút do rúry. Navyše, ohriate poháre pri plnení horúcim džemom, lekvárom ap. Neprasknú. Prášok do pečiva Hneď, ako príde prášok do pečiva do kontaktu s vodou, začne tvoriť bublinky. Preto cesto ihneď spracujte a pečte. Prášok vždy treba sypať do múky, nie do mlieka alebo do inej tekutiny. Praženie cibule Cibuľa získa zlatistú farbu a bude chutnejšia, keď ju pri pražení posypete troškou hladkej múky alebo cukru. Pražte ju na miernom ohni, aby nestvrdla a nevyschla. Prepražená cibuľa môže spôsobiť pálenie záhy a je ťažšie stráviteľná. Ak jej upražíte viac, vložte ju do chladničky v nádobe zabalenej do alobalu. Rýchlejšie varenie Zemiaky a zelenina sa rýchlejšie uvaria, ak do vody pridáte kúsok margarínu a osolíte až tesne pred dokončením. Skladovanie hríbov Usušené hríby vložte do sklenených pohárov. Navrch dajte bobkový list, dobre uzavrite viečkom a nenapadne ich žiaden škodca, tiež tak dlho vydržia. Stvrdnuté keksy Keď vám stvrdnú keksy, vložte ich do nejakej plechovej nádobky, pridajte jabĺčko a dobre uzavrite. O niekoľko dní keksy zmäknú. Sušenie zeleniny Bývate v činžiaku a chýba vám pivnica či komora na uskladnenie koreňovej zeleniny? Mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, cibuľu nakrájajte na plátky či na kolieska a usušte na radiátore alebo pod ním. Zelenina sa síce scvrkne, ale po uvarení nadobudne svoju pôvodnú veľkosť a navyše bez zbytočnej soli a so zachovaním vitamínov. Strúhanie syra Syr sa bude lepšie strúhať, ak ho pred strúhaním vložíte na pár minút do mrazničky. Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami Ak kúpite viac syra, zostane vám a nechcete, aby uschol, môžete ho nastrúhať a dať zamraziť. Zostane tak aj naďalej čerstvý. Aby sa vám pri vyprážaní neoddeľoval syrod šunky, potrite syr trochou horčice. Tá ich nielenže spojí, ale dodá im aj lepšiu chuť. Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky Syrové tipy Čím väčší syr kúpite, tým dlhšie si udrží vlhkosť a vôňu. Uložte ho na drevenú alebo mramorovú podložku, priložte na udržanie vlhkosti jablko a prikryte skleneným zvonom. Ak ho nemáte, zabaľte syr do priehľadnej fólie, do ktorej z každej strany urobíte dierky. V chladničke takto vydrží aj 5 dní. Šúpanie cibule Pália vás pri krájaní cibule oči? A navyše sa zle šúpe? Prelejte ju vriacou vodou, pôjde to ľahšie. Šúpanie zemiakov Ak chceme zemiaky po upečení v rúre rýchle ošúpať, jednoducho ich na chvíľu prikryjeme utierkou. Trvanlivý syr Aby vám syr nesplesnivel, dajte ho pod sklenenú pokrievku s niekoľkými kockami cukru, prípadne s kúskom jablka. Tuk na panvici Tuk na vysmážanie nikdy nedávajte na studenú panvicu. Najskôr ju trochu predhrejte. Uchovanie petržlenovej vňate Petržlenovú vňať nasekajte, dajte do umelých obalov od vajíčok, zalejte vodou a vložte do mrazničky. Zamrznuté petržlenové kocky jednoducho vyberiete tak, že mierne potriete obal zospodu teplou vodou. Kocky dáte do mikroténových vrecúšok a opäť vložíte do mrazničky. Petržlenovú vňať máte po celý rok po ruke do polievky či do iných jedál. Uskladnenie cesnaku Pomeľte 1 kg cesnaku na mäsovom mlynčeku, roztopte jeden stužený tuk, pridajte 10 dkg soli, zmes dobre rozmiešajte a plňte poháriky od detskej výživy. Nechajte vychladnúť, odložte na tmavé miesto a cesnak budete mať vždy po ruke, na každé použitie. Ak nemáte miesto v mrazničke a chcete uskladniť viac cesnaku, ľahká pomoc. Cesnak očistite, pokrájajte na úhľadné kúsky, dobre umyte, natlačte do pohárov, zalejte studenou vodou, uzavrite a pri miernom varení sterilizujte asi 2 hodiny. Môžete ho po celý rok používať do polievok, prívarkov, omeliet, šalátov ap. Uskladnenie hríbov Ako dlhodobo uskladniť sušené hríby? Najskôr ich dobre usušte na slnku, v rúre, v miestnosti. Dajte ich do veľkých sklenených pohárov na zaváranie a zatvorte umelým viečkom. Hríby musia podľa zvuku štrkotať a tým sa zabezpečí niekoľkoročné uskladnenie bez toho, aby sčervaveli. Uskladnenie orechov Vylúpané usušené orechy dajte do 7 dcl pohárov, bez vody, uzatvorte a dajte na 15 až 20 minút sterilizovať, aby chytilo viečko. Takéto orechy sú pripravené kedykoľvek na použitie, sú čerstvé, vydržia najmenej 2 roky a sú zabezpečené proti škodcom. Uskladnenie mäsa Ak nemôžete uskladniť mäso v chladničke, skúste ho posypať soľou a cibuľou pokrájanou nahrubo, vložte všetko do hrnca a prikryte. Hrniec uložte na chladnejšie miesto a pred upotrebením opláchnite mäso vodou. Mäso môžete tiež zabaliť do utierky namočenej v octovej vode, vložte do porcelánovej misy a odložte na chladné miesto. Vajcia Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou. Alebo pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne jeho obsah nevytečie. Vínne kocky Ak vám zostane po oslave, po večierku či po návšteve trocha vína, nemusíte ho vylievať, ani nasilu dopíjať. Môžete ho dať zmraziť do kockovača a takýmito vínnymi kockami dochucovať rôzne druhy omáčok, marinád a niektoré ďalšie jedlá. Vylisovanie šťavy Ako pomerne rýchlo vylisovať šťavu z ríbezlí a z iného drobného ovocia? Vezmite sitko z umelej hmoty a v nádobe z nehrdzavejúcej ocele vylisujte vždy menšie množstvo bobúľ. Je to jednoduché a veľmi účinné. Využitie polievky Ostala vám po nedeli hovädzia alebo slepačia polievka? Žiadny problém. V týždni ju už deti asi jesť nebudú, a tak ju použite na zaliatie inej polievky, napríklad zeleninovej, gulášovej, kelovej. Je to lepšie ako bujónová, masoxová alebo iná kocka kúpená v obchode. Zápach v kuchyni Kuchyňu zbavíte zápachu, keď na rozpálený sporák nakvapkáme trocha octu. Zaváranie Používajte želírovacie prípravky a želírovací cukor – ušetrí vám to čas, uchovajú sa vitamíny aj prirodzená farba ovocia. Pri varení dajte lyžičku ovocnej masy na tanierik – ak stuhne, marmeláda bude mať želanú konzistenciu. Poháre plňte až po okraj, aby v nich zostalo čo najmenej vzduchu. Zelenina Pravidelné jedenie čili papričiek môže ľuďom s poruchami spánku zabezpečiť pokojnú noc a zároveň ochráni aj ich srdce. Je to výsledok výskumu vedcov. Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave. Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté. Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu. Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pred podávaním. Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce. Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu. Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte väčší surový zemiak.Zemiaky Zemiaky môžete pripraviť aj bez vody, keď ich vložíte do kameninovej nádoby (tvrdý glazúrovaný keramický materiál). Takéto zemiaky si uchovajú všetky vitamíny i minerálne látky. Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1č.l. soliAby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu. Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody. Zoschnutý koláč Ak vám oschne vianočka alebo podobný suchší koláč, potrite ho mliekom, vložte do rúry a po chvíli bude opäť mäkučký a šťavnatý. Zrniarky vo fazuli Suchú fazuľu a hrach nenapadnú zrniarky, ak po zbere fazuľu očistíte, vysušíte a na 48 hodín vložíte do mrazničky. Pri tejto teplote (pod mínus 10 °C) zrniarky hynú. Fazuľu potom v sklenených nádobách uskladnite na suchom a chladnom mieste. Hustá polievka Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošku bieleho jogurt. Mlieko Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu. Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálene miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená. Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo stratí. Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to, že je tuhá. Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie. Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek. Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky. Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou vodou. Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele. Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť Pri varení lekvárualebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínomAk chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g. Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom. Ak ste pripálili ryžu,hrniec odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.Keď sa varí ryža,pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a nadýchaná. Na pudingunezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda zaručene nevykypí. Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate. Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku,namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachupridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici alebo v špajzy, ak je pivnica veľmi studená.Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru. Aby sa medzi potravinaminenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.Vodu z uvarenej ryženevylievajte.Ak chceme mať krásne rovné obrusy alebo dečky a po použití klasického škrobu je bielizeň nepríjemne hrubá a drapľavá, vlejeme túto vodu do posledného plákania. Bielizeň bude držať tvar a bude príjemná a mäkká. Usadenina z kávy pôsobí na vyhladzovanie pleti. Dobre vysušenú ju vmiešame do nejakého lacnejšieho krému alebo pleťového mlieka a nanesieme na tvár, najmä na viečka, po 10 minútach opláchneme. Usadenina je dobrý peeling. Naberme z nej trošku medzi prsty a vlhkú tvár chvíľu natierajme, potom opláchnime a ošetrime výživným krémom. Kávová kozmetika ukáže výsledky po niekoľkých týždňoch. Na zahusťovanie omáčokmôžeme používať múčne maslo. Kopcovitú lyžicu múky zmiešame s lyžicou masla a vyformujeme guľku. Potom ju vložíme do variacej sa omáčky a za stáleho miešania rozpustíme.Potraviny umývamevždy iba vcelku, krátko a rýchlo, pod tečúcou vodou. V opačnom prípade by sa z nich zbytočne vylúhovali živiny aj chuťové látky. To platí aj o zemiakoch, ktoré krájame až po ich umytí. Dobrá rada nad zlato
Cibuľa
Mlieko Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť. Veľmi suché mäso pred úpravou obalíme do údenej slaniny, ktorú nakrájame na plátky a pripevníme na mäse špáradlom alebo niťou. Mäso môžeme aj prešpikovať Mäso pred dusením alebo pečením najprv na horúcom tuku zo všetkých strán opečieme. Na povrchu sa zrazia bielkoviny, uzavrú sa póry a šťava zostane v mäse – neuniká pri dusení alebo pečení Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka Mäsovú polievku pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou, upraženou na tuku Mäso porciujeme vždy cez vlákno, nikdy nie po vlákne. Na guláš však narežeme najprv pruhy po vlákne a potom krájame kocky cez vlákno Mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované a naklepávame na doštičke poliatej vodou Hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme Strúhanka nebude odpadávať z mäsa pri vyprážaní, ak budeme dbať, aby mäso bolo úplne suché. Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a aromatický. Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule. Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu. Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa. Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäsa, ak budete mäso špikovať v smere vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny. Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ ich nevaríme tak nám neprasknú. Ak vám drevné uhlie zhasína, posypte ho hŕstkou soli Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak zoberiete z byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky. Soľ- soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.
- kuchynská soľ má vlastnosť zadržiavať v tele tekutinu. Táto sa potom hromadí v tukovom tkanive. Pri redukčnej diéte preto solíme menej. Liečivý ocotNaše babičky uznávali ocot ako liek. Prečo nie, keď jeho liečivé tajomstvo poznali starí Babylončania, používali ho na čistenie a hojenie rán, zmierňovanie opuchov a zažívacích ťažkostí. Telo veľmi dobre prijíma ocot. Podporuje tráviace enzýmy a baktérie, zlepšuje stráviteľnosť surovej aj varenej potravy, obmedzuje kvasné a hnilobné pochody v črevách. V súčasnosti odporúčajú odborníci jablčný ocot na kuchynské použitie, liečbu aj kozmetiku. Liečivý ocot sa dá pripraviť aj z iného ovocia, zo zeleniny a byliniek. Ocot na liečenie sa pripravuje z hroznového alebo ovocného vína, ktoré sa zmieša s prevarenou vodou a octovými kvasinkami a na teplom mieste sa nechá vykvasiť. Tento základ sa pridáva k vínu. Bylinky, ovocie alebo zelenina sa rozmixujú s trochou vína a prilejú do nádoby. asi po týždni sa vytvorí liečivý ocot. Vydrží v chladničke 3 mesiace. Na kloktanie sa dávajú na pohár 2 lyžice octu, do kúpeľa 250 ml. Využíva sa na inhalovanie pri dýchacích problémoch, zábaly lýtok z jablčného octu znížia horúčku. Používajú sa aj zábaly pri liečbe kožných ekzémov.
|
||
Tvorba webových stránok na WebLahko.sk | Nahlásiť protiprávny obsah! | ![]() |