Založiť webovú stránku alebo eShop
RADÍME pre Domácnosť

 Vitajte v sekci RADY od vás pre vássRADÍME  Pre domácnosťa

 RADÍME  Kuchiňaa

 

 

“Rybie” zásady
Čerstvú rybu rozoznáte podľa lesklých, jasných a tak trochu vypúlených očí. Žiabre nemôžu byť hnedé ani sivočervené. Rybu čistite pod tečúcou vodou, kyslenie citrónom rybie mäso stabilizuje. Soľte až tesne pred prípravou.

Aby zemiaky pri varení nekypeli
Nechcete, aby pri varení zemiaky kypeli? Dajte do nich drevenú varešku. Pomáha to

Aromatickejšia káva
Ak chcete mať aromatickejšiu kávu, pridajte do kávovaru aj kúsok čokolády (dobrá je mliečna i horká).

Cibuľová vňať
Do pohára s vodou môžete uložiť hlávku cibule tak, aby koreňová časť bola vo vode. Tú postupne dolievajte. Rýchlo vypučí zelená vňať, ktorú môžete postupne rezať a pridávať do rôznych pokrmov.

Príliš ostrú, štipľavú cibuľu zjemníte tak, že ju na sitku prelejete horúcou vodou.

Citrón
Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.

Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a dáme do chladničky.


Čerstvá karotka
Čerstvú karotku uschovávajte vždy bez vňate. Tá jej totiž odoberá vlhkosť, mrkva tak rýchlejšie vädne, stráca arómu aj chuť.

Čerstvé egreše
Egreše zostanú niekoľko dní svieže a čerstvé, ak ich oberiete pevné, nezmäknuté a rozložené na plochom podnose ich uložíte na chladné miesto. Pri zaváraní je dobré každý egreš prepichnúť – budú sladšie a v pohári nebudú praskať.

Čerstvé huby
Niekoľko dní zostanú huby čerstvé, ak ich vložíte do chladničky a prikryjete navlhčenou papierovou utierkou.

Čerstvé jahody
Čerstvé jahody pred použitím najskôr umyte a až potom odstopkujte. Takto nestratia šťavu, ani vôňu. Nezabúdajte, že čerstvé jahody vydržia v chladničke asi dva dni.

Červotoč chlebový
Červotoč chlebový napáda najmä múčne výrobky, pečivo, strukoviny. Takéto ohrozené potraviny jednoducho zohrejte v rúre na teplotu 70 až 80 stupňov.

Čokoláda, ktorú pri rozpúšťaní veľmi zohrejeme, sa môže zraziť. Ak sa to stane, zamiešame do nej rastlinný tuk alebo olej, vždy po lyžičke, kým čokoláda nebude hladká


Drobivý koláč
Niekedy sa stane, že do koláča pridáte viac prášku do pečiva, ako je vhodné. Koláč sa potom drobí a zle sa krája. Preto ho najskôr na chvíľu vložte do mrazničky, bude sa ľahšie krájať.

Hmyz v zelenine
Do kapusty, kelu, karfiolu alebo do šalátu zvykne zaliezať drobný hmyz. Pomôžete si jednoducho – namočte zeleninu asi na desať minút do soľného roztoku. Keď hmyz vylezie, vypláva, vylejte ho s vodou.

Hrozienka
Hrozienka treba skladovať v suchej, dobre uzavretej nádobe. Pred použitím ich zalejte horúcou vodou, umyte, zľahka vyžmýkajte a zalejte rumom. Koláču dodajú lahodnejšiu chuť.

Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.


Klepanie rezňov
Mäso pokrájané na rezne vložte po jednom do igelitového vrecúška a rozklepte. Nebude fŕkať naokolo. Takto vo vrecúšku môžete rezne obaliť múkou a strúhankou, predtým ich namočte do vajíčka. Nezašpiníte si ruky a nebute mať v kuchyni neporiadok.

Krájanie húb
Ako rýchlo a pekne nakrájať huby na sušenie? Klobúčik menšieho hríba položíme do krájača na vajíčka, väčší rozkrájame na menšie kusy a začneme krájať. Hríby budú mať rovnakú hrúbku, rovnomerne sa usušia a práca ide od ruky.

Kvapka citróna
Ak viete, že nespotrebujete celý citrón, ale potrebujete len pár kvapiek, neprekrajujte ho. Stačí, keď doň urobíte napríklad špáradlom malú dierku a vytlačíte potrebné množstvo šťavy. Citrón nevyschne, nesplesnivie a môžete ho ešte použiť.

Lúpanie mandlí
Mandle rýchlejšie a ľahšie olúpete, keď ich vložíte do studenej vody a v mikrovlnke ich dve-tri minútky zohrejete.

Mrazené potraviny
Mrazené potraviny nikdy nerozmrazujte v horúcej vode – ničia sa pri tom vitamíny.

Mrazenie ovocia
Keď sa končí sa leto, treba začať mraziť letnú úrodu. Aby sa zachovali vitamíny a minerálne látky, zeleninu vždy predvarte vo vode alebo v pare, kým ju začnete zmrazovať. Potraviny by mali byť vzduchotesne zabalené, aby sa kúsky ovocia nezlepili. Mrazte ich na plechu a až potom poukladajte do nádob alebo vrecúšok. Nakrájané ovocie namočte pred mrazením do citrónovej šťavy, aby si zachovalo farbu a vitamín C.

Nezvlhnutá soľ
Soľ v solničke zvykne zvlhnúť. Pomôžete si jednoducho – vložte do nej zopár zrniek ryže. Vysaje nadbytočnú vlhkosť.

Obilné mole
Obilné mole vyženiete z kuchyne tak, že do múky alebo strukovín vložíte bobkový list. Ten hmyzu veľmi nevonia.

Odkôstkovávanie
Ovocie sa bude ľahšie odkôstkovávať, ak ho predtým na niekoľko minút vložíte do mrazničky. Ovocie tým spevnie a kôstky sa ľahšie vyberajú.

Olej
Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.

Osviežujúci nápoj
Ak zmiešate med, mlieko a jogurt dostanete vynikajúci a osviežujúci nápoj.
Viete, že: ... energiu vám dodá nápoj z rozmixovaným banánov, jahôd a medu ?

 

Ovocie
Viete, že.... zdravou pochúťkou je sušené ovocie ? Ukojí chuť na sladké a nezníži hladinu cukru v krvi.

Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.

Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou zuby natrieme.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru, dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.

Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.

Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.

Pach z cesnaku
Cesnakového zápachu v ústach sa zbavíte, ak požujete kúsok petržlenovej vňate, rozhryziete kávové zrnko alebo vypijete trochu mlieka.

Pach z cibule
Pach cibule z noža, rúk, z lopárika odstránite slanou octovou vodou, mliekom alebo citrónom so soľou. Zápachu v ústach sa zbavíte jednoducho – pohárom mlieka.

Pálenie rúk
Ak vás pri čistení pálivej papriky pália aj ruky, pomastite si ich olejom alebo bravčovou masťou. Pálenie prestane.

Petržlenová vňať
Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

Zvädnutá petržlenová vňaťbude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier, pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.

Pečenie bez tuku
Ak obmedzujete tuky, nenatierajte pri pečení kysnutého cesta plech žiadnym tukom ani masťou, stačí koláč pomúčiť odspodu.

Pečenie
Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.

Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zalejete horúcim mliekom.

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.

Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu.

Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom.

Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.

Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.

Poháre na zaváranie
Všetky vieme, ako nás počas zaváracej sezóny unavuje neustále umývanie a utieranie pohárov. Utierať ich však nemusíte – stačí, ak ich poukladáte hore dnom na plech a vložíte na pár minút do rúry. Navyše, ohriate poháre pri plnení horúcim džemom, lekvárom ap. Neprasknú.

Prášok do pečiva
Hneď, ako príde prášok do pečiva do kontaktu s vodou, začne tvoriť bublinky. Preto cesto ihneď spracujte a pečte. Prášok vždy treba sypať do múky, nie do mlieka alebo do inej tekutiny.

Praženie cibule

Cibuľa získa zlatistú farbu a bude chutnejšia, keď ju pri pražení posypete troškou hladkej múky alebo cukru. Pražte ju na miernom ohni, aby nestvrdla a nevyschla. Prepražená cibuľa môže spôsobiť pálenie záhy a je ťažšie stráviteľná. Ak jej upražíte viac, vložte ju do chladničky v nádobe zabalenej do alobalu.

Rýchlejšie varenie

Zemiaky a zelenina sa rýchlejšie uvaria, ak do vody pridáte kúsok margarínu a osolíte až tesne pred dokončením.

Skladovanie hríbov
Usušené hríby vložte do sklenených pohárov. Navrch dajte bobkový list, dobre uzavrite viečkom a nenapadne ich žiaden škodca, tiež tak dlho vydržia.

Stvrdnuté keksy
Keď vám stvrdnú keksy, vložte ich do nejakej plechovej nádobky, pridajte jabĺčko a dobre uzavrite. O niekoľko dní keksy zmäknú.

Sušenie zeleniny
Bývate v činžiaku a chýba vám pivnica či komora na uskladnenie koreňovej zeleniny? Mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, cibuľu nakrájajte na plátky či na kolieska a usušte na radiátore alebo pod ním. Zelenina sa síce scvrkne, ale po uvarení nadobudne svoju pôvodnú veľkosť a navyše bez zbytočnej soli a so zachovaním vitamínov.

Strúhanie syra
Syr sa bude lepšie strúhať, ak ho pred strúhaním vložíte na pár minút do mrazničky.

Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami

Ak kúpite viac syra, zostane vám a nechcete, aby uschol, môžete ho nastrúhať a dať zamraziť. Zostane tak aj naďalej čerstvý.

Aby sa vám pri vyprážaní neoddeľoval syrod šunky, potrite syr trochou horčice. Tá ich nielenže spojí, ale dodá im aj lepšiu chuť.

Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky

Syrové tipy
Čím väčší syr kúpite, tým dlhšie si udrží vlhkosť a vôňu. Uložte ho na drevenú alebo mramorovú podložku, priložte na udržanie vlhkosti jablko a prikryte skleneným zvonom. Ak ho nemáte, zabaľte syr do priehľadnej fólie, do ktorej z každej strany urobíte dierky.
V chladničke takto vydrží aj 5 dní.


Šúpanie cibule
Pália vás pri krájaní cibule oči? A navyše sa zle šúpe? Prelejte ju vriacou vodou, pôjde to ľahšie.

Šúpanie zemiakov
Ak chceme zemiaky po upečení v rúre rýchle ošúpať, jednoducho ich na chvíľu prikryjeme utierkou.

Trvanlivý syr
Aby vám syr nesplesnivel, dajte ho pod sklenenú pokrievku s niekoľkými kockami cukru, prípadne s kúskom jablka.

Tuk na panvici
Tuk na vysmážanie nikdy nedávajte na studenú panvicu. Najskôr ju trochu predhrejte.

Uchovanie petržlenovej vňate
Petržlenovú vňať nasekajte, dajte do umelých obalov od vajíčok, zalejte vodou a vložte do mrazničky. Zamrznuté petržlenové kocky jednoducho vyberiete tak, že mierne potriete obal zospodu teplou vodou. Kocky dáte do mikroténových vrecúšok a opäť vložíte do mrazničky. Petržlenovú vňať máte po celý rok po ruke do polievky či do iných jedál.

Uskladnenie cesnaku
Pomeľte 1 kg cesnaku na mäsovom mlynčeku, roztopte jeden stužený tuk, pridajte 10 dkg soli, zmes dobre rozmiešajte a plňte poháriky od detskej výživy. Nechajte vychladnúť, odložte na tmavé miesto a cesnak budete mať vždy po ruke, na každé použitie.

Ak nemáte miesto v mrazničke a chcete uskladniť viac cesnaku, ľahká pomoc. Cesnak očistite, pokrájajte na úhľadné kúsky, dobre umyte, natlačte do pohárov, zalejte studenou vodou, uzavrite a pri miernom varení sterilizujte asi 2 hodiny. Môžete ho po celý rok používať do polievok, prívarkov, omeliet, šalátov ap.


Uskladnenie hríbov
Ako dlhodobo uskladniť sušené hríby? Najskôr ich dobre usušte na slnku, v rúre, v miestnosti. Dajte ich do veľkých sklenených pohárov na zaváranie a zatvorte umelým viečkom. Hríby musia podľa zvuku štrkotať a tým sa zabezpečí niekoľkoročné uskladnenie bez toho, aby sčervaveli.

Uskladnenie orechov
Vylúpané usušené orechy dajte do 7 dcl pohárov, bez vody, uzatvorte a dajte na 15 až 20 minút sterilizovať, aby chytilo viečko. Takéto orechy sú pripravené kedykoľvek na použitie, sú čerstvé, vydržia najmenej 2 roky a sú zabezpečené proti škodcom.

Uskladnenie mäsa
Ak nemôžete uskladniť mäso v chladničke, skúste ho posypať soľou a cibuľou pokrájanou nahrubo, vložte všetko do hrnca a prikryte. Hrniec uložte na chladnejšie miesto a pred upotrebením opláchnite mäso vodou. Mäso môžete tiež zabaliť do utierky namočenej v octovej vode, vložte do porcelánovej misy a odložte na chladné miesto.
 

Vajcia
Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou. Alebo  pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne jeho obsah nevytečie.

Vínne kocky
Ak vám zostane po oslave, po večierku či po návšteve trocha vína, nemusíte ho vylievať, ani nasilu dopíjať. Môžete ho dať zmraziť do kockovača a takýmito vínnymi kockami dochucovať rôzne druhy omáčok, marinád a niektoré ďalšie jedlá.

Vylisovanie šťavy
Ako pomerne rýchlo vylisovať šťavu z ríbezlí a z iného drobného ovocia? Vezmite sitko z umelej hmoty a v nádobe z nehrdzavejúcej ocele vylisujte vždy menšie množstvo bobúľ. Je to jednoduché a veľmi účinné.

Využitie polievky
Ostala vám po nedeli hovädzia alebo slepačia polievka? Žiadny problém. V týždni ju už deti asi jesť nebudú, a tak ju použite na zaliatie inej polievky, napríklad zeleninovej, gulášovej, kelovej. Je to lepšie ako bujónová, masoxová alebo iná kocka kúpená v obchode.

Zápach v kuchyni
Kuchyňu zbavíte zápachu, keď na rozpálený sporák nakvapkáme trocha octu.

Zaváranie

Používajte želírovacie prípravky a želírovací cukor – ušetrí vám to čas, uchovajú sa vitamíny aj prirodzená farba ovocia. Pri varení dajte lyžičku ovocnej masy na tanierik – ak stuhne, marmeláda bude mať želanú konzistenciu. Poháre plňte až po okraj, aby v nich zostalo čo najmenej vzduchu.

Zelenina
Pravidelné jedenie čili papričiek môže ľuďom s poruchami spánku zabezpečiť pokojnú noc a zároveň ochráni aj ich srdce. Je to výsledok výskumu vedcov.

Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.

Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.

Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.

Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pred podávaním.

Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.

Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte väčší surový zemiak.

Zemiaky
Zemiaky môžete pripraviť aj bez vody, keď ich vložíte do kameninovej nádoby (tvrdý glazúrovaný keramický materiál). Takéto zemiaky si uchovajú všetky vitamíny i minerálne látky.

Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1č.l. soliAby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.


Zoschnutý koláč
Ak vám oschne vianočka alebo podobný suchší koláč, potrite ho mliekom, vložte do rúry a po chvíli bude opäť mäkučký a šťavnatý.

Zrniarky vo fazuli

Suchú fazuľu a hrach nenapadnú zrniarky, ak po zbere fazuľu očistíte, vysušíte a na 48 hodín vložíte do mrazničky. Pri tejto teplote (pod mínus 10 °C) zrniarky hynú. Fazuľu potom v sklenených nádobách uskladnite na suchom a chladnom mieste.

Hustá polievka

Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošku bieleho jogurt.
Mlieko
Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.

Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálene miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.

Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo stratí.

Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to, že je tuhá.

Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.

Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek.

Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou vodou.

Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.

Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť

Pri varení lekvárualebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom

Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.

Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.

Ak ste pripálili ryžu,hrniec odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.

Keď sa varí ryža,pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a nadýchaná.

Na pudingunezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.

Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda zaručene nevykypí.

Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.

Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku,namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.

Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachupridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.Červené víno

uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici alebo v špajzy, ak je pivnica veľmi studená.

Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.

Aby sa medzi potravinaminenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.

Vodu z uvarenej ryženevylievajte.Ak chceme mať krásne rovné obrusy alebo dečky a po použití klasického škrobu je bielizeň nepríjemne hrubá a drapľavá, vlejeme túto vodu do posledného plákania. Bielizeň bude držať tvar a bude príjemná a mäkká. Usadenina z kávy

pôsobí na vyhladzovanie pleti. Dobre vysušenú ju vmiešame do nejakého lacnejšieho krému alebo pleťového mlieka a nanesieme na tvár, najmä na viečka, po 10 minútach opláchneme. Usadenina je dobrý peeling. Naberme z nej trošku medzi prsty a vlhkú tvár chvíľu natierajme, potom opláchnime a ošetrime výživným krémom. Kávová kozmetika ukáže výsledky po niekoľkých týždňoch. Na zahusťovanie omáčokmôžeme používať múčne maslo. Kopcovitú lyžicu múky zmiešame s lyžicou masla a vyformujeme guľku. Potom ju vložíme do variacej sa omáčky a za stáleho miešania rozpustíme.

Potraviny umývamevždy iba vcelku, krátko a rýchlo, pod tečúcou vodou. V opačnom prípade by sa z nich zbytočne vylúhovali živiny aj chuťové látky. To platí aj o zemiakoch, ktoré krájame až po ich umytí.

Dobrá rada nad zlato

Cibuľa
Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať

Ak pri krájaní cibule slzíme, dajme si do úst kúsok chleba, no nezjedzme ho, pôsobí ako ochranný filter. Cibuľu, nôž a lopár častejšie oplachujme studenou vodou

Veľa cibule zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a žlče, surová a osmažená cibuľa dráždi sliznicu zažívacieho traktu. Pridaná do pokrmov zhoršuje stráviteľnosť

Liatinové predmety dobre vyčistíme cibuľou

Cibuľou namočenou v liehu môžeme čistiť pozlátené rámy

Posekanú cibuľu môžeme uskladniť v plastickej nádobe s dobre tesniacim uzáverom v chladničke bez toho, aby v priebehu 10 dní stratila svoju kvalitu

Mlieko
Mlieko neprihorí, ak dno hrnca potrieme na tenko maslom

Mlieko pri varení nevykypí, keď okraj nádoby potrieme maslom

Keď nám predsa len mlieko prihorí, rýchlo ho prelejme do čistej nádoby a hneď ochladíme. Tak stratí pripálenú chuť

Zrazené mlieko použijeme na prípravu omeliet a lievancov, budú kyprejšie a jemnejšie

Ak vložíme do mlieka chrenový list, mlieko neskysne a zostane sladké aj niekoľko dní

Mäso
Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť.

Veľmi suché mäso pred úpravou obalíme do údenej slaniny, ktorú nakrájame na plátky a pripevníme na mäse špáradlom alebo niťou. Mäso môžeme aj prešpikovať

Mäso pred dusením alebo pečením najprv na horúcom tuku zo všetkých strán opečieme. Na povrchu sa zrazia bielkoviny, uzavrú sa póry a šťava zostane v mäse – neuniká pri dusení alebo pečení

Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať

Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka

Mäsovú polievku pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou, upraženou na tuku

Mäso porciujeme vždy cez vlákno, nikdy nie po vlákne. Na guláš však narežeme najprv pruhy po vlákne a potom krájame kocky cez vlákno

Mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované a naklepávame na doštičke poliatej vodou

Hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme

Strúhanka nebude odpadávať z mäsa pri vyprážaní, ak budeme dbať, aby mäso bolo úplne suché.

Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a aromatický.

Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.

Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.

Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.

Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäsa, ak budete mäso špikovať v smere vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.

Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou

Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť

Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ ich nevaríme tak nám neprasknú.

Ak vám drevné uhlie zhasína, posypte ho hŕstkou soli

Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak zoberiete z byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky.

Soľ

- soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

- kuchynská soľ má vlastnosť zadržiavať v tele tekutinu. Táto sa potom hromadí v tukovom tkanive. Pri redukčnej diéte preto solíme menej.

- jelenica nestvrdne, keď ju po použití preperieme v slanej vode a pomaly usušíme

- jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme

- načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí

- kašička z kuchynskej soli a octu je osvedčeným prostriedkom na čistenie medených nádob

- tvrdú vodu na prípravu kávy zmäkčíme pridaním niekoľkých zrniečok kuchynskej soli. Vysoká tvrdosť ovplyvňuje chuť i vzhľad kávy

Liečivý ocot

Naše babičky uznávali ocot ako liek. Prečo nie, keď jeho liečivé tajomstvo poznali starí Babylončania, používali ho na čistenie a hojenie rán, zmierňovanie opuchov a zažívacích ťažkostí.

Telo veľmi dobre prijíma ocot. Podporuje tráviace enzýmy a baktérie, zlepšuje stráviteľnosť surovej aj varenej potravy, obmedzuje kvasné a hnilobné pochody v črevách. V súčasnosti odporúčajú odborníci jablčný ocot na kuchynské použitie, liečbu aj kozmetiku. Liečivý ocot sa dá pripraviť aj z iného ovocia, zo zeleniny a byliniek.

Ocot na liečenie sa pripravuje z hroznového alebo ovocného vína, ktoré sa zmieša s prevarenou vodou a octovými kvasinkami a na teplom mieste sa nechá vykvasiť. Tento základ sa pridáva k vínu. Bylinky, ovocie alebo zelenina sa rozmixujú s trochou vína a prilejú do nádoby. asi po týždni sa vytvorí liečivý ocot. Vydrží v chladničke 3 mesiace. Na kloktanie sa dávajú na pohár 2 lyžice octu, do kúpeľa 250 ml. Využíva sa na inhalovanie pri dýchacích problémoch, zábaly lýtok z jablčného octu znížia horúčku. Používajú sa aj zábaly pri liečbe kožných ekzémov.

 

TOPlist
Tvorba webových stránok na WebLahko.sk  |  Nahlásiť protiprávny obsah!  |   Mapa stránok